Terug naar overzicht

Uw loonadministratie Q1.2025

Belangrijke sociale verplichtingen voor werkgevers in het eerste kwartaal van 2025

Deadline fiscale fiches: Tijdig in orde zijn

Werkgevers moeten de fiscale fiches voor de inkomsten van 2024 uiterlijk op 28 februari 2025 indienen bij de belastingadministratie. In de praktijk verzorgen wij als uw sociale dienstverlener deze indiening via Belcotax on Web. De exemplaren die u van ons ontvangt, dient u tijdig aan de werknemers te bezorgen. Dit is essentieel om boetes te vermijden en werknemers hun fiche 281.10 op tijd te leveren voor hun belastingaangifte. Zorg ervoor dat alle gegevens volledig en correct worden verzameld en verwerkt.

Let op: Wij hebben enkel zicht op betalingen die u heeft opgenomen in de loonopgaven. Heeft uw organisatie daarnaast nog andere betalingen gedaan, zoals kostenvergoedingen? Breng ons hiervan dan tijdig op de hoogte.

Werkgelegenheidsplan voor oudere werknemers

Bedrijven met meer dan 20 werknemers (VTE) op 2 januari 2024 moeten de komende vier jaren een werkgelegenheidsplan opstellen om het aantal werknemers van 45 jaar en ouder te behouden of te verhogen. Bedrijven met minder dan 20 werknemers op deze peildatum zijn vrijgesteld van deze verplichting voor de komende vier jaar. Alle werknemers met een arbeidsovereenkomst, inclusief uitzendkrachten, tellen mee.

Het ontwerp van uw werkgelegenheidsplan moet binnen de drie maanden na afsluiting van het boekjaar worden voorgelegd aan de ondernemingsraad*. Valt uw boekjaar samen met het kalenderjaar, dan moet u uw ontwerp dus uiterlijk 31 maart 2024 voorleggen. 

Werknemersvertegenwoordigers hebben dan twee maanden om advies te geven. Aanpassingen zijn niet verplicht, maar afwijkingen moeten worden toegelicht. Zonder ondernemingsraad of alternatieve instantie* volstaat het om de werknemers rechtstreeks te informeren over het plan. Er moet dan geen overleg worden gepleegd.

Na afloop van het plan moet de werkgever de ondernemingsraad* inlichten over de resultaten van de uitgevoerde maatregelen. Bij een meerjarenplan moet er ieder jaar een voortgangsverslag worden voorgelegd aan de ondernemingsraad*.

De werkgever moet het plan gedurende 5 jaar bewaren.

*Bij ontstentenis van een ondernemingsraad, is de vakbondsafvaardiging bevoegd. Bij ontstentenis van een vakbondsafvaardiging, het comité voor preventie en bescherming op het werk (CPBW) of nog  – bij afwezigheid van een CPBW – de werknemers van de onderneming.

Opleidingsplan: Investeer in uw medewerkers

Werkgevers met meer dan 20 werknemers zijn verplicht om jaarlijks een opleidingsplan op te stellen. Dit plan bevat een overzicht van de geplande opleidingen en de doelgroep van werknemers waarvoor deze bedoeld zijn. Het opleidingsplan moet vóór 15 maart besproken worden met de ondernemingsraad of, indien deze ontbreekt, met de vakbondsafvaardiging. Bestaat ook geen vakbondsafvaardiging, dan moet het plan worden voorgelegd aan de werknemers.

De werkgever moet een ontwerp van het plan minstens 15 dagen vóór de vergadering met de betrokken partijen delen. Na goedkeuring wordt het plan in de onderneming bewaard, waar werknemers en hun vertegenwoordigers het op verzoek kunnen raadplegen.

Binnen een maand na de inwerkingtreding van het opleidingsplan moet de werkgever een elektronische kopie bezorgen aan de Directeur-generaal van de Algemene Directie Toezicht op de Sociale Wetten van de FOD WASO via de website.

Jaarverslag preventie en bescherming

Ieder jaar opnieuw is elke werkgever wettelijk verplicht om vóór 1 april het jaarverslag van de IDPB ingevuld te hebben en ter beschikking te houden van de Regionale Directie voor Toezicht op het Welzijn op het Werk. Het is een verslag over de werking en de activiteiten van uw Interne Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk (IDPB) tijdens het voorafgaande jaar dat meestal wordt opgesteld door de interne preventieadviseur. In bedrijven met minder dan 20 werknemers neemt de werkgever zelf de rol van preventieadviseur op zich en is de werkgever dus verantwoordelijk voor het opstellen van het jaarverslag. Bedrijven met een Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk (CPBW) zijn verplicht om het jaarverslag toe te lichten op de vergadering van februari door de intern preventieadviseur. Het jaarverslag moet vóór 1 april 2025 worden goedgekeurd en beschikbaar blijven voor de Regionale Directie Toezicht op het Welzijn op het Werk.

Heeft u vragen of hulp nodig bij deze verplichtingen? Neem gerust contact met ons op!

Overeenkomsten inzake vrijwillige overuren: vergeet niet tijdig te vernieuwen

Uw werknemers hebben de mogelijkheid om 120 relance-overuren te presteren in de periode van 1 januari tot en met 30 juni 2025*. Daarnaast kunnen ze per kalenderjaar tot 120 gewone vrijwillige overuren opnemen, met een maximum van 220 uren** voor beide types overuren samen. 

U leest het goed, de werknemer kiest er zelf voor om zich al dan niet te engageren deze overuren te presteren wanneer de werkgever er nood aan zou hebben. De werknemer engageert zich telkens voor zes maanden. Dit engagement dient hij tevens schriftelijk te bevestigen. 

Let op: De relance-overuren kunnen niet worden overgedragen naar het volgende kalenderjaar of na 30 juni 2025. Dit betekent dat resterende uren van 2024 niet naar 2025 kunnen overgaan. Als uw werknemers gebruik willen maken van de 120 relance-overuren tussen 1 januari en 30 juni 2025, is een nieuw akkoord dan ook noodzakelijk. 

*Wij verwachten dat deze maatregel na 1 juli 2025 verlengd zal worden, we informeren u hierover wanneer we meer info hebben.

**Wij verwachten dat dit maximumaantal uren zal toenemen, we informeren u hierover wanneer we meer info hebben.

Update tarieven NMBS

Vanaf 1 februari 2025 verhogen de NMBS-tarieven van de tickets met 2,91% en die van abonnementen met 3,03%. Deze verhoging kan gevolgen hebben voor de werkgeverstussenkomst in de vervoerskosten van werknemers. Of dit een gevolg heeft voor uw onderneming, is afhankelijk van de afspraken op het niveau van uw onderneming of sector.  

Paritair Comité 200

In Paritair Comité 200 heeft deze verhoging van de NMBS-tarieven een impact op de tussenkomst van de werkgever in de vervoerskosten van het personeel. Binnen deze sector bedraagt de werkgeverstussenkomst voor het treinvervoer namelijk 80% van de treinkaart in de 2de klasse en dit al vanaf de eerste kilometer. Bijkomend zal deze indexering van de treintarieven ook een gevolg hebben voor de tussenkomst van de werkgever in het privévervoer. In 2024 was de werkgever binnen PC 200 enkel verplicht om tussen te komen in het privévervoer voor bedienden indien het jaarlijks brutoloon lager was dan 34.654,00 EUR. Het aangepast grensbedrag voor 2025 is nog niet bekend.

Indexaties

Op 1 januari vindt in tal van sectoren een loonindexering plaats. Dit is het gevolg van het Belgische systeem van automatische loonindexering. In de meeste gevallen wordt een indexering toegepast op alle reële lonen. In bepaalde sectoren is deze echter uitsluitend van toepassing op de minimumlonen. De specifieke regels en modaliteiten hierover zijn vastgelegd op sectorniveau. Aarzel niet ons te contacteren indien u hierover vragen zou hebben. Hieronder vindt u alvast een overzicht van enkele sectoren waar een wijziging plaatsvindt:

– Aanvullend Paritair Comité voor de Bedienden (PC 200): een indexering van 3,58%.

– Paritair Comité voor de Bouw (PC 124): De minimumlonen en de effectieve lonen, toeslag petrochemie en de vergoedingen voor kost en huisvesting verhogen met ingang van 1 januari 2025 met 0,61836 %. De effectieve uurlonen worden verhoogd met hetzelfde bedrag als de minimum uurlonen (en dus niet met hetzelfde percentage). 

– Paritair Comité voor de Horeca (PC 302): een indexering van 3,571 %, inclusief kledijvergoeding en nachtpremies.

Aanpassing kilometervergoeding 

Indien in uw sector de driemaandelijks geïndexeerde kilometervergoeding wordt toegepast, zal in het eerste kwartaal van 2025 het maximaal vrijgestelde bedrag van de kilometervergoeding voor zowel woon-werkverkeer als beroepsverplaatsingen opnieuw licht dalen. Van 1 januari tot en met 31 maart bedraagt het maximaal vrijgestelde bedrag namelijk 0,4290 euro per kilometer, terwijl deze in het vierde kwartaal nog 0,4293 euro per kilometer bedroeg.

In het geval uw sector werkt met de jaarlijks geïndexeerde kilometervergoeding verandert er in het eerste kwartaal van 2025 niets voor u. Deze jaarlijkse vergoeding blijft namelijk ongewijzigd op 0,4415 euro per kilometer tot en met 30 juni 2025.

Sommige sectoren laten u de keuze, contacteer ons indien u vragen zou hebben over de geldende regeling in de op u van toepassing zijnde sector.

CAO 90 bonusplannen 

Bent u klaar om uw personeel in 2025 te motiveren en te belonen via een CAO 90 bonusplan? Deze niet-recurrente, resultaatsgebonden voordelen bieden een unieke kans om collectieve resultaten te belonen op basis van objectieve en meetbare criteria. Het systeem is aantrekkelijk dankzij de gunstige fiscale behandeling. In hoofde van de werknemer is de bonus vrijgesteld van belastingen en wordt enkel een solidariteitsbijdrage van 13,07% ingehouden. In hoofde van de werkgever zijn de effectief toegekende voordelen onderworpen aan een bijzondere sociale zekerheidsbijdrage van 33% en is de kost volledig aftrekbaar in de vennootschap. De gunstige regels gelden alleen als het maximumbedrag niet wordt overschreden (geïndexeerd jaarlijks). In 2025 bedraagt het maximale bedrag per kalenderjaar per werknemer €4.164 bruto (€3.622 netto, dit bedrag is echter nog onder voorbehoud van bevestiging van de bevoegde administratie). Indien dit bedrag wordt overschreden, wordt het overschrijdende deel belast zoals regulier loon.

Een bonusplan kan een referteperiode hebben van minimaal drie maanden, maar bedraagt in de meeste gevallen een kalenderjaar. Het is belangrijk dat de te bereiken doelstellingen een kennelijk onzeker karakter hebben. De insteek van een CAO 90 plan is immers om uw werknemers te motiveren om extra inspanningen te leveren. Daarnaast moet het plan tijdig worden opgesteld en vóór het verstrijken van een derde van de referteperiode zijn ingediend bij de overheidsdiensten. Voor een jaarplan in 2025 is de deadline 30 april 2025. 

Bij Van Havermaet helpen we u graag om het maximale uit uw CAO 90 bonusplan te halen. Onze experts ondersteunen u bij het volledige proces: van het bepalen van heldere doelstellingen tot de correcte en tijdige neerlegging van het plan. Wij zorgen ervoor dat uw bonusplan voldoet aan alle wettelijke vereisten en aansluit bij uw bedrijfsstrategie. Neem contact met ons op voor meer informatie en advies op maat.

Nieuwsbrief

Wij zijn er om u op zowel fiscaal, financieel als juridisch vlak professioneel te adviseren. Blijf op de hoogte en schrijf u in op onze nieuwsbrief.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.